29 Ağustos 2013 Perşembe

Türkiye Evreni Keşfediyor: Kozmoloji Yaz Okulu

Boğaziçi Üniversitesi -Bilim Akademisi işbirliğiyle Türkiye’de ulusal ölçekte ilk defa kozmolog (evrenbilimci) yetiştirmeyi amaçlayan Ulusal  Kozmoloji Yaz Okulu düzenlendi. Bu sene ilk defa ulusal düzeyde gerçekleştirilen Kozmoloji Yaz Okulu, Türkiye'de kısıtlı sayıda olan  ve gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmek adına ihtiyaç duyulan kozmologlar yetiştirme amacı taşıyor.  

Kozmoloji  Yaz Okulu,  Bilim Akademisi ve Boğaziçi Üniversitesi desteği ile başlatılan Feza Gürsey Yaz Okulları çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli kampüsünde eski Feza Gürsey Enstitüsü 
Binasında düzenlendi.

Kozmolojide önemli temel fizik konularının ele alındığı programda lisansüstü seviyesinde katılımcılar yer alıyor.  Türkiye genelinde pek çok üniversiteden öğrencinin yer aldığı programa seçilen katılımcıların bölümü, not ortalaması, araştırma alanları, referansı ve kişisel notu değerlendirme kriterlerini oluşturdu.


Kozmoloji Yaz Okulu’nda, karanlık enerji, Einstein fiziği gibi temel fizik bilimlerini ilgilendiren alanlarda literatüre bilimsel katkılarda bulunmuş, yurtiçi ve yurtdışından üniversitelerden önde gelen öğretim üyeleri katılıyor.  Yaz Okulu’nda ders veren öğretim üyeleri arasında arasında İbrahim Semiz (Boğaziçi Üniv.), Emre Onur Kahya (İTÜ),  Matthew Kleban (New York Üniv.), Nefer Şenoğuz(Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ü.), Özgür Akarsu (Koç Üniv.),Bilge Demirköz (ODTÜ),  Nihan Katırcı  (Bogaziçi Üniv.), Tonguç Rador (Boğaziçi Üniv.), Ali Kaya   (Boğaziçi Üniv.), Dieter Van Den Bleeken (Boğaziçi Üniv.), Kazım Çamlıbel  (Boğaziçi Üniv.) ve Metin Arık (Bogaziçi Üniv.) bulunuyor.

Türkiye’deki tüm üniversitelerden genç bilim insanları buluştu

Tüm Türkiye genelindeki üniversitelerden fizik öğrencilerinin alanında önde gelen uzmanlardan ders alarak kendilerini geliştirmesinin hedeflendiği program aynı zamanda Temel Bilimler alanında öğretim üyesi yetiştirme amacı güdüyor.

İstanbul’daki üniversitelerin yanı sıra Ankara, İzmir, Mersin, Kastamonu gibi Türkiye’nin farklı şehirlerindeki üniversitelerden katılımcıları bir araya getiren Feza Gürsey Kozmoloji Yaz Okulu’na kısa sürede yaklaşık 200 başvuru yapıldı.  Yoğun talep nedeniyle, 40 kişilik konaklamalı kontenjana ek olarak 20 kişilik bir konaklamasız kontenjan sağlandı.

Kozmoloji Yaz Okulu'na lisansüstü öğrencilerin katılımını desteklemek üzere Tübitak desteği'ne başvuruldu.




Üniversitelerarası bilimsel işbirliği ve  ortak çalışma ortamı

Kozmoloji alanındaki gelişmelerin dünya genelinde büyük ilgiyle karşılandığını; buluş ve araştırmalara her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirten Kozmoloji Yaz Okulu yetkilileri, Türkiye’de bu alanda çalışmak isteyen  bilim insanları ve araştırmacıların desteklenmesi yönünde Kozmoloji Yaz Okulu’nun önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflediğine dikkat çekiyor. Program, astronomi, fizik , matematik gibi farklı disiplinlerden gelen katılımcılara vizyon kazandırmayı ve  üniversiteler arasında bir iletişim ve ortak çalışma platformu yaratmayı amaçlıyor.

Kozmoloji Yaz Okulu ile ilgili bilgi için:

http://fezagurseyyazokullari.boun.edu.tr   


Feza Gürsey Kimdir?
1944 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik bölümünden birincilik ile mezun olan Feza Gürsey,  İngiltere Imperial College'da 1945-1950 yılları arasında Prof. Dr. H. Jones'ın danışmanlığı altında doktora çalışmalarını yapmıştır. 1951-1957 yılları arasında Cahit Arf'ın desteği ile İstanbul Üniversitesi Tatbiki Matematik Kürsüsü'ne asistan olarak tayin edilmiştir. 1953 yılında "Spinli elektronların klasik ve dalga mekaniği" adlı tezi ile doçent ünvanını almış, bir yıl sonra Tatbiki Matematik Kürsüsü'ne doçent olarak atanmıştır. 1957-1961 yılları arasında Atom Enerjisi Komisyonu'nun bursu ile ABD'de Brookhaven Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda bulunmuştur. Bu dönemde Brookhaven Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Princeton İleri Çalışmalar Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi'nde fizik dünyasında en ileri seviyede çalışma yapanlar ile birlikte çeşitli çalışmalar yapmıştır. Feza Gürsey derin katkıları ve öngörüleri ile 20. yüzyılın önde gelen teorik fizikçileri arasında yerini almıştır. 
1961 yılında Türkiye'ye dönen Gürsey,1974 yılına kadar Prof. Dr. Erdal İnönü'nün ısrarları sonucunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teorik Fizik Bölümü'nde profesör olarak çalışmıştır. Bu dönem içinde Princeton ve Yale üniversitesinden ünlü fizikçileri ODTÜ'ye davet ederek birçok konferansın düzenlenmesini sağlamıştır. 1968 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü almıştır. 1977'de temel parçacık fiziğine yaptığı katkılardan dolayı Oppenheimer Ödülü'nü alan Gürsey,  1991 yılında Yale Üniversitesi’nden emekli olmuş ve Boğaziçi Üniversitesi'nin davetini kabul ederek Türkiye’ye dönmüştür. Gürsey, 1992'de vefat etmiştir.
Feza Gürsey Yaz Okulları

Boğaziçi Üniversitesi ve Bilim Akademisi (www.bilimakademisi.org )Feza Gürsey Yaz Okulları, fizik, matematik  ve astronomi   lisansüstü öğrencilerine ve doktora başlangıç seviyesine yönelik kurslardan oluşan ders ve seminerler düzenliyor. Bu yıl ilki düzenlenen  kozmoloji de dahil olmak üzere, Yaz Okulları’nda Türk Astronomi Derneği Hakkı Ögelman Yaz Okulu- Astronomlar için Fizik  ve Erdal İnönü Grup Teori Yaz Okulu başlığı altında programlar gerçekleştiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder