3 Haziran 2013 Pazartesi

Kadın yönetici şirketin başarısını artırıyor

İş dünyasının başarılı kadınları finans sektöründe ‘kadın’ olmayı Boğaziçi’nde konuştu. Panelde kadının iş hayatına katılımının önemi vurgulandı ve Türkiye’de iş gücüne katılım oranının hala AB seviyesinden çok düşük olduğuna dikkat çekildi.

150. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi, bu çerçevede düzenlenen etkinlikler kapsamında 30 Mayıs Perşembe günü finans dünyasından başarılı kadın yöneticilerin katıldığı bir panele ev sahipliği yaptı.
Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu tarafından düzenlenen panelde Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, ING Bank CEO’su Pınar Abay, UBS Türkiye CEO’su Gonca Gürsoy Artunkal, JP Morgan Türkiye ve Azerbaycan Kurumsal Bankacılık Başkanı Ayşe Zadil , Indiana Üniversitesi Bloomington School of Business öğretim üyesi Prof Dr. Merih Sevilir ve Ernst &Young Türkiye Sorumlu Ortağı Demet Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. katıdı.
Moderatörlüğünü eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın üstlendiği panelde her biri finans sektöründe kariyer yapmış kadın yöneticiler kişisel başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

Begüm Doğan Faralyalı: 2023 hedeflerini tutturmak için iş gücüne daha çok kadın gerek
Panelde söz alan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, finansı ‘ iş dünyasının kalbi’ olarak niteledi ve finans yönetiminin  bir şirketin check-up’ı olduğunu belirtti. London School of Economics mezunu olduğunu anlatan Faralyalı mezuniyetten sonra bir süre ne yapacağı konusunda kararsız kaldığını; ardından Stanford Üniversitesi’nde finans okumaya karar verdiğini belirtti. Doğan Grubu’nda özellikle Kanal D Romanya’nın kuruluşunda ve ardından Star TV’de CEO olduğu dönemde finans tecrübesinin kendisine büyük fayda sağladığını söyleyen Faralyalı Doğan Grubu şirketlerinin başındaki yöneticilerinin çoğunun da finans kökenli olduğunu belirtti.

Kadınların finans sektörüne girmeye çekindiğini düşündüğünü ifade eden Faralyalı, bunun sektördeki erkek hegemonyası kadar  kadından beklenen annelik, ev işlerinde sorumluluk gibi ek görevlerle ilgili olduğunu  belirtti. Türkiye’de kadının iş dünyasına giriş oranının hala yüzde 28’lerde olduğuna dikkat çeken Faralyalı ‘’2023 hedeflerinde samimiysek kadınların iş hayatına daha fazla girmesi sağlanmalı. Bu anlamda toplumun da hükümetin de sorumlulukları var. Bu konuda ciddi bir toplumsal eğitime ve bilince ihtiyacımız var’’ diye konuştu.


Erkek egemen finans sektöründe kadın olmak avantajlı
ING Bank Türkiye CEO’su Pınar Abay ise kadın olarak bir bankanın  genel müdürü olmanın avantajlarından söz etti. Abay, kadınların daha fazla duygu yüklü olduklarını ve bu sayede işlerine daha büyük tutkuyla yaklaştıklarını ifade etti. ING Bank’ta 5 bin 500 çalışan olduğunu ve neredeyse herkesi ismen tanıdığını belirten Abay, ‘’Bir kadın yönetici olarak çalıştığım insanlar ve müşterilerim  öncelikle benim için birer insan.Türkiye’nin herhangi bir şubesinde çalışan bir çalışanımı arayıp iş dışında da halini hatrını sormayı seviyorum çünkü nasıl olduğunu gerçekten merak ediyorum.  Bu yönüyle erkek egemen bir sektör olan finansta çalışmak benim için avantaja dönüşüyor’’ diye konuştu. Abay, Türkiye’de tasarruf sorununun çözümünde daha fazla kadının iş gücüne katılmasının önemli rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

Kadın yöneticilerin olduğu şirketler daha başarılı
UBS Türkiye CEO’su Gonca Gürsoy Artunkal ise Fortune 500 araştırmasına göre üst düzey kadın yöneticilere sahip şirketlerin %34 daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekti. Artunkal, kadınların iş dünyasında daha  yaratıcı olduğunu, daha güçlü ekipler oluşturduğunu ve işiyle daha fazla duygusal bağ kurabildiğini sözlerine ekledi.


Ernst &Young Türkiye Sorumlu Ortağı Demet Özdemir ise konuşmasında iş dünyasında ne kadar üst düzey kadın yönetici varsa şirketlerin finansal başarısının o denli yüksek olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder