26 Kasım 2014 Çarşamba

Çocuklar öğrenirken aileler keşfediyor



Ayrıntı Sanat Akademisi, 5-8 yaş aralığında ki çocukların eğlenirken öğrenmesi, yaratıcılıklarını geliştirirken kendilerini keşfetmeleri adına Aralık ayı boyunca her Pazar günü ‘Bana Bir Sır Ver’ adlı çocuk ve ebeveyn atölyesi düzenliyor. Vincent Van Gogh, Edvard Munch ve Şeker Ahmet Paşa’nın nadide eserlerinin çocukların gözünden yeniden resmedileceği atölyelerde, çocuklar eğlenerek hünerlerini sergilerken aileler de çocuklarının bilmedikleri yönlerini keşfedecekler.

Ayrıntı Sanat Akademisi, sergilediği solo sergilerle büyük beğeni kazanan ve Contemporary İstanbul’da başarılı çıkış yapan ressam Nurdan Likos ile gerçekleştirdiği çalışmalarla uluslararası platformlarda adını duyuran gelişim psikoloğu ve anne baba koçu Ayşegül Cebenoyan’ı bir araya getiriyor ve İstanbul’da çocuk ve ebeveyn atölye çalışmaları düzenlemeye başlıyor.
Aralık ayı boyunca Pazar günleri düzlenecek atölye çalışmalarında her hafta 5-8 yaş arası çocuklar için farklı bir temalarda eğitimler verilecek. Eğitmenlerin haftanın teması çerçevesinde çocuklarla yapacağı sohbetle başlayacak olan atölye çalışmasında, katılımcılar önce haftanın ressamını ve o ressamın haftanın temasına uygun bir resmini tanıyacak sonra da bu temaya ilişkin kendi duygu ve düşüncelerini resimlerine yansıtacaklar. Çocuklar büyüdüklerinde kime benzemek istedikleri ve benzemek istedikleri kişinin hangi davranışlarını örnek aldıkları resimlerle ifade ederken aynı zamanda hayata dair birçok soru için iç görü gelişiminde bulunacaklar.

Çocuklar resmederken aileler keşfedecek
Gelişim psikoloğu ve anne baba koçu Ayşegül Cebenoyan anne ve babalarla haftanın teması üzerinden çocuk gelişimi ve ebeveynlik konularında sohbet toplantısı düzenleyecek. Anne babalar çocuklarının eğitimine ve gelişimine ilişkin birçok sorularına yanıt bulacaklar.
Özgüven ve özsaygı, benlik gelişimi, anne babaların sağlıklı bir benlik gelişimini geliştirici tutumları, çocuklardaki duygusal gelişim, öfke kontrolü becerilerinin nasıl geliştirilebileceği, duygusal zekâ, çocukların öğrenme süreci,  öğrenme sürecinde ve çevrelerindeki yetişkinlerin rolü, sözsüz iletişimle çocuklara aktarılan duygular gibi temaların işleneceği sohbetlerde anne babaların çocuklarının ihtiyaçlarına ve bu ihtiyaçları nasıl karşılayabileceklerine dair sorulara yanıt bulacaklar.



0 212 244 20 42 – 0 532 397 65 87

Atölye Programı ve İçerik:

ATÖLYE: Öfkelendiğimde
Haftanın ressamı: Edvard Munch
Haftanın resmi: Çığlık
Çocuk Atölyesi:
Hangi olay ve durumlarda nasıl hissederiz? Duygularımızı neler etkiler? Kendimizi iyi veya kötü hissetmemiz yaşadıklarımızdan bağımsız olabilir mi? 
 Soru cevap yolu ile çocukların hangi durumlardan hoşlanmadıkları ve böyle durumlarda ne hissettiklerini tanımlamalarını sağlamaya çalışacağız. Kısaca bir içgörü geliştirmelerine yardımcı olacağız.
Ardından Norveçli sanatçı Edvard Munch’un hayatı ve eserlerini anlatacağız. Özellikle  'Çığlık' adlı eseri üzerinde duracağız. Resmi yaparken sanatçının duygularından yola çıkarak resim üzerine konuşacağız.
Çocuklar, kendi yaşamlarında onları mutsuz eden ya da hoşlarına gitmeyen şeyler, bu tip şeylerle karşılaştıklarında ne hissettikleri  gibi sorularla kendi dünyalarına yönlendirilecek ve onlardan hoşlarına gitmeyen bir şey yaşadıklarında hissettiklerini anlatan bir resim yapmaları istenecek.

Anne baba sohbeti:

Çocukların hayatta başarılı olmalarında duygusal zekâ gelişiminin ne kadar önemli olduğu gittikçe daha çok anlaşılıyor.
Bu sohbette:
·         Çocuklardaki duygusal gelişim
·         Öfke kontrolü becerilerinin nasıl geliştirilebileceği
·         Duygusal zekâ
gibi konular konuşulacak ve anne babaların bu konulardaki sorularına yanıt verilecek.

Hedef grup:       5-8 yaş çocukları ve anne babaları
Tarih:                    7 Aralık 2014 Pazar
Saat:                     1:30-13:00



2.       ATÖLYE: Ben kimim?
Haftanın ressamı: Şeker Ahmet Paşa
Haftanın resmi: Otoportre


Çocuk Atölyesi:
Çocuklarla yetenekleri, becerileri, kendilerini nasıl gördükleri, başkalarının onları nasıl gördüğü hakkında konuşacağız. Soru cevap yolu ile kendilerine ilişkin duygu ve düşüncelerini netleştirmelerine yardımcı olacağız. Ardından İstanbul Üsküdar doğumlu Şeker Ahmet Paşa ve sanat hayatı hakkında bilgi verecek ve Şeker Ahmet Paşa’nın otoportresini tanıtacağız. Çocuklarla ressamın kendisini niçin bu şekilde yansıttığı üzerine tartıştıktan sonra onlardan, kendilerini tanıtan bir resim yapmalarını isteyeceğiz. 
Anne baba sohbeti:
Özgüven ve özsaygı gelişiminde çocuğun kendisine ilişkin görüşleri çok önemlidir. Anne babaların bu süreçte çocuk için ayna işlevi gördüğü düşünülür. Bu sohbette:
·         Özgüven ve özsaygı
·         Benlik gelişimi
·         Anne babaların sağlıklı bir benlik gelişimini geliştirici tutumları
gibi konular konuşulacak ve anne babaların bu konulardaki sorularına yanıt verilecek.

Hedef grup:       5-8 yaş çocukları ve anne babaları
Tarih:                    14 Aralık 2014 Pazar
Saat:                     11:30-13:00


3.       ATÖLYE: Nasıl bir insan olacağım?
Haftanın ressamı: Vincent Van Gogh
Haftanın resmi: Dr. Gachet’in Portresi

Çocuk Atölyesi:
Çocuklarla büyüdüklerinde kime benzemek istedikleri ve benzemek istedikleri kişinin hangi davranışlarını örnek aldıkları hakkında sohbet edeceğiz. Soru cevap yolu ile rol modellerini betimlemelerini sağlamaya ve geleceğe ilişkin hayallerini netleştirmeye çalışacağız. Ardından Hollandalı sanatçı Vincent Van Gogh’un sanat hayatı ve yaşamı hakkında bilgi verip ressamın hayatında çok önemli bir yeri olan, hayranlık duyduğu doktoru Gachet'ten bahsedeceğiz.  Son olarak, çocuklardan beğendikleri ve benzemek istedikleri bir kişinin resmini yapmalarını isteyeceğiz.
Anne baba sohbeti:
Çocukların öğrenme sürecinde rol modellerin çok önemli bir etkisi vardır. Anne babalar çocukların ilk rol modelleri olarak farkında olmadan çocuklarına çok şey aktarırlar. Bu sohbette:
·         Çocukların öğrenme süreci
·         Öğrenme sürecinde ve çevrelerindeki yetişkinlerin rolü
·         Sözsüz iletişimle çocuklarımıza aktardıklarımız
gibi konular konuşulacak ve anne babaların bu konulardaki sorularına yanıt verilecek.

Hedef grup:       5-8 yaş çocukları ve anne babaları
Tarih:                    21 Aralık 2014 Pazar
Saat:                     11:30-13:00

4.      ATÖLYE: Ait miyim?
Haftanın ressamı: Vincent Van Gogh
Haftanın resmi: Arles’deki Yatak Odası

Çocuk Atölyesi:
Çocuklar ile nasıl bir yerde yaşadıkları, okulları ve aileleri hakkında sohbet edeceğiz. Bu ortamlarda kendilerini nasıl hissettiklerini konuşacağız. Ardından Hollandalı sanatçı Vincent Van Gogh’un sanat hayatı ve yaşamı hakkında bilgi verecek, Van Gogh'un kendi  yatak odasını yaptığı resmi tanıtacağız. Son olarak da  çocuklardan kendilerini  ve aile ya da okullarını anlatan bir resim yapmalarını isteyeceğiz.
Anne baba sohbeti:
Davranış bozukluğu ya da ‘yaramazlık’ olarak adlandırdığımız aileleri, öğretmenleri rahatsız eden davranışlar genellikle çocuğun bazı temel ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamış olmasından kaynaklanır. Davranışlar, semptom olarak değerlendirilmeli, amaç çocuğu bu davranışlara yönelten asıl nedenin ne olduğunu anlamak ve bu nedeni ortadan kaldırmak olmalıdır. Çocukların temel ihtiyaçlarından biri kendisini bulunduğu sosyal gruba ait hissetmek, bu grubun üyelerinin kendisini sevdiğini, değerli ve önemli olduğunu düşündüklerini bilmektir. Bu sohbette:
·         Çocukların temel ihtiyaçları
·         Temel ihtiyaçları karşılanmayan çocukların tepkileri
·         Çocukların davranışlarındaki mesajları deşifre etmek için ipuçları
·         Deşifre edilen mesajlar doğrultusunda neler yapılabileceği
gibi konular konuşulacak ve anne babaların bu konulardaki sorularına yanıt verilecek.
Hedef grup:    5-8 yaş çocukları ve anne babaları
Tarih:              28 Aralık 2014 Pazar
Saat:               11:30-13:00




Eğitmenlerin Özgeçmişleri:

AYŞEGÜL CEBENOYAN
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü,  gelişim psikolojisi dalında yüksek lisans yaptı. “Türkiye’de Lise Öğrencilerinin Okul Başarılarında Ebeveynlik Davranışlarının ve Öğrencilerin Okul Tutumlarının Rolü ” konulu mezuniyet tezi Lambert Academic Publishing tarafından basıldı.

ABD’de Parent Coaching Institute ile Seattle Pacific University’nin ortak olarak sundukları lisansüstü düzeyde bir program olan “Parent Coaching”  (Ana Baba Koçluğu) programını tamamladı.

Positive Discipline Association tarafından verilen eğitime katılarak “Certified Positive Discipline Parent Educator” (Sertifikalı Pozitif Disiplin Ana Baba Eğitmeni) unvanını aldı ve Positive Discipline Association (Pozitif Disiplin Birliği) üyesi oldu.



Karşı Gazetesi'nde Anne ve Çocuk Gelişimi üzerine haftalık yazılar yazdı.  

Doğan Kitap’ın Anne Baba Akademisi dizisinden kitap çevirileri yapıyor ve anne babalara yönelik seminer ve koçluk çalışmalarını sürdürüyor. 1964 doğumlu, evli ve bir kızı var.



 NURDAN LİKOS
1985 yılında Sakarya'da doğdu.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim öğretmenliği bölümünü bitirdi. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sanat etkinliği ve karma sergilere katıldı.

2012 yılında "Aklımdakiler", 2014 yılında "Serbest Düşüş" isimli solo sergilerini İstanbul Nişantaşı’ndaki Galeri İlayda'da açtı. Şu günlerde Kadıköy'deki atölyesinde resim çalışmalarına devam etmekte ve birçok özel eğitim kurumunda çocuk atölyesi çalışmalarını sürdürmektedir.

SEÇME KARMA SERGİLER:                                                                          ÇOCUK ATÖLYESİ SERGİLERİ:

-2012/13/14 "Contemporary İstanbul"-Galeri İlayda       -2013 "Ustalar-Gençler Sergisi" İST
-2013/14 "Tüyap Sanat Fuarı"-İstanbul                                 -2013 "Minik Ressamlar"-İST
-2012 "Summart Kampüsü" Chisinau-Moldova                 -2012 "Duygu Karması" D.M.-İST
-2011 "100 genç 100" İnternational Art Center-İST          
-2011 "Kendi Kendine" Art Suites-İST   

-2008 "Göçe Sebep Kalmasın"Yeditepe Üni.-İST               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder