28 Ekim 2013 Pazartesi

Unilever ve Ataşehir Belediyesi işbirliğinde “Çöpler Çiçek Oluyor”

Unilever ve Ataşehir Belediyesi işbirliğinde
“Çöpler Çiçek Oluyor”
Ataşehir Belediyesi, Unilever, İTÜ ve ÇEVKO’nun işbirliğiyle KentPlus 3352. Ada’da hayata geçirilen Çöpler Çiçek Olsun projesinin “Ekim Töreni”, 27 Ekim Pazar günü KentPlus’ta yapıldı. Ataşehir Belediye Başkan Yardımcı Hüseyin HIŞMAN , Belediye Başkan Yardımcısı Namık SÜRMEN ve birim müdürleri ile proje ortakları Unilever, İTÜ ve ÇEVKO yetkilileri ve KentPlus site sakinlerinin katıldığı törende, dönüşümden elde edilen gübrelerle sitede özel çiçek ekimi gerçekleştirildi.
 Unilever ve Ataşehir Belediyesi’nin ev sahipliği, İTÜ ve ÇEVKO’nun desteğiyle KentPlus’ta hayata geçen Çöpler Çiçek Olsun projesinin “ekim töreni” yapıldı. 27 Ekim Pazar günü KentPlus 3352. Ada’da gerçekleşen ekim şenliğine, Ataşehir Belediye Başkanı Yardımcı Hüseyin HIŞMAN, Belediye Başkan Yardımcisi Namık SÜRMEN ve birim müdürlerinin yanı sıra, İTÜ, ÇEVKO, Unilever yetkilileri ve site sakinleri katıldı.
Haziran – Ekim dönemi boyunca devam eden proje dâhilinde KentPlus’ta oluşan ambalaj atıklarının (kâğıt, karton, plastik, kompozit, metal, cam), atık pillerin, bitkisel atık yağların ve elektronik atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması, geri dönüştürülerek yeniden ham madde olarak kullanılması, böylece doğaya vereceği zararların minimuma indirgenmesi sağlandı. Proje kapsamında KentPlus’taki evsel atıkların organik kısmı İTÜ tarafından tasarlanan kompost makinesinde gübre haline getirildi ve gübreler ekim töreninde KentPlus 3352. Ada’nın bahçesinde kullanılarak çiçeklere hayat verdi.
Proje kapsamında KentPlus’ta bir ayda tam 8 ton yani 8000 kg ambalaj atığı oluştuğu, bu atığın % 56’sının kağıt olduğu görüldü. Bir ayda meydana gelen yaklaşık 4,5 ton kağıt atığı ile yaklaşık 2,5 ton plastik atığın ayrıştırılmasıyla beraber KentPlus sakinleri bir ayda 76 adet yetişkin ağacı kesilmekten kurtardı, 1 arabanın temelli olarak trafikten çekilmesine eşdeğer oranda karbondioksit salınımını azalttı. Bir ay boyunca ayrıştırılan metal atıklarla 73 bin 600 litre su tasarrufu sağlandı.
Projeye ev sahipliği yapan Ataşehir Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin HIŞMAN ekim gününde yaptığı konuşmada; göreve geldikleri günden bu yana Ataşehir’de özellikle sağlık ve çevre alanda önemli projelere imza attıklarını belirterek, “Ataşehir Belediyesi olarak yine çevreye duyarlı bir projeyi başlattık. Tarafımızdan başlatılan örnek projelere diğer kurum ve kuruluşların sahip çıkmasından onur duyuyoruz. Yine bir ilk’e imza atıyoruz:




Unilever ile işbirliğimiz, İTÜ ve ÇEVKO’nun desteğiyle, ‘Çöpler Çiçek Olsun’ adlı ülkemize örnek olacak bir projeyi hayata geçirdik. KentPlus 3352.Ada sakinlerine çevreyi korumak adına gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz. Onları emekleri sayesinde ilçemizde çöplerimiz bile çiçek açıyor, Ataşehir renkleniyor. ‘Çöpler Çiçek Olsun’ kampanyamızın önce ilçemizde, ardından tüm ülkede yaygınlaşacağına inanıyorum. Çevre için çalışmalarımıza kesintisiz devam edeceğiz” dedi.
Unilever Türkiye, İsrail, Orta Asya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nihal Temur “İTÜ ve ÇEVKO’nun desteğini alarak başlattığımız, Ataşehir Belediyesi’yle birlikte yürüttüğümüz Çöpler Çiçek Olsun projesi, sivil toplum kuruluşları, akademik kadro, yerel yönetim, özel sektör ve bireylerin bir araya gelerek sürdürülebilir bir yaşam için hep birlikte hareket ettiği çok özel bir projedir.” şeklinde konuştu.
Çöpler nasıl çiçek oldu?
Proje, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturulmak ve çevresel ayak izinin bireysel çabalarla da azaltılabileceğinin altını çizmek amacıyla hayata geçti. Ambalaj atıklarının (kâğıt, karton, plastik, kompozit, metal, cam), atık pillerin, bitkisel atık yağların ve elektronik atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması, geri dönüştürülerek yeniden ham madde olarak kullanılması, böylece doğaya vereceği zararların minimuma indirgenmesi hedeflendi. Öncelikle KentPlus’ta yaşayanlar için bir seminer düzenlendi ve çöpleri ayrıştırmanın önemine dair detaylar paylaşıldı. Ardından site sakinlerinin evsel atıklarını ayrıştırabilmesi için özel atık kutuları hediye edildi. İTÜ bu projeye özel bir dönüşüm makinesi tasarladı ve üretti. Site sakinlerine verilen kutularda biriktirilen organik atıklar, bu geri dönüşüm makinesinde özel bir işlemden geçirildi ve gübre haline getirildi. Proje boyunca ÇEVKO danışmanlık verdi.
Ekim gününe katılan site sakinlerine de hediye edilen gübrelerin büyük bölümü, sitenin yeşil alanlarında kullanılacak.
Proje ortakları hakkında
Unilever; şirket vizyonunun kalbini oluşturan Sürdürülebilir Yaşam Planı çerçevesinde çevre dostu ürünler üretmekte, fabrikalarındaki atıkları sıfırlamakta,  çalışanları ve iş ortaklarıyla özel projeler yürütmektedir. Çöpler Çiçek Olsun Projesi kurum içindeki bu çalışmaların kurum dışındaki önemli yansımalarından biridir. Bu proje, Unilever’in Türkiye’de tüketiciler ile beraber hareket ettiği ilk projedir. Ataşehir Belediyesi’nin sürdürülebilirlik konusundaki en önemli aksiyonlardan biri olan atıkların geri dönüştürülmesi de işbirliğinin ortak noktasını oluşturmaktadır. İTÜ ve ÇEVKO da uzman yaklaşımları ve bilgi birikimleri ile projeye son derece değerli bir katkı sağlamıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder